Име и Фамилия*

  Email*

  Телефон*

  Град*

  Вашето съобщение*

  *Задължителни полета

  Facebook

  Twitter

  Copyright 2019 .
  All Rights Reserved.

    Пон – Пет

  Офиси 9:00 – 18:00 

  Запишете си час.

  Меню

  Лесно ли е адвокатсвото?

  Лесно ли е адвокатсвото?

  лесно ли е адвокатсвото

  Добрият адвокат следи промените в закона

  Истината за адвокатсвото

        След 25 години общ юридически стаж, от които 25 години адвокатски, мога категорично да защитя твърдението си, че в България въобще не е лесно да се практикува професията на адвокат, но същевременно е много отговорно и престижно от общата маса на адвокатите да се изявиш и утвърдиш като добър и качествен адвокат- професионалист. В обществото ни до сега погрешно се бе наложило мнението, че да си адвокат е лесна работа- получаваш диплома в някой от по-малко престижните университети,  вписваш се като адвокат, отваряш кантора и започваш да получаваш големите хонорари. Често без оглед на знания, опит, морал, уважение към клиента. Вярвам, че хората ще отсеят тези колеги, които са срам за гилдията ни и ще търсят добрите адвокати. Още повече, че за втора поредна година правото като учебна дисциплина не е сред най-търсените от студентите в българските университети. Защото е видно, че в България отдавна има пренасищане на пазара за юристи, но най-вече за адвокати. В тази връзка следва да се отчита и настъпилата през 2008 година икономическа криза, която за изтеклите 8 години изключително сви потреблението на населението, доведе до фалит на много фирми и бизнеси, до голям имигрантски поток към чужбина, както и до всеобщо обедняване на хората. Следва да се отчита и фактът, че съдебната система на България от години също е в управленска, професионална и  морална криза. Съдът, прокуратурата и МВР не винаги разполагат с най-добрите професионалисти или нужните им ресурси. Съдебните процедури са тромави и продължителни. Затова често се постановяват недопустими, неправилни и незаконосъобразни решения. Не липсват и случаи на корупция и въздействие върху магистратите. А в такава обкръжаваща правна среда, юридическият и житейският опит на добрия адвокат са от голямо значение при водене на специфични съдебни дела, продължаващи с години.

  В живота на всеки човек настъпват моменти, в които му се налага да се сблъска със съдебната ни система- било за добро или за лошо. На всеки един от нас се случва да бъде участник в сделки пред нотариус- да продаде или закупи МПС, недвижим имот; да учреди договорна ипотека; да подпише пълномощно, декларации и т.н. Общо взето това са най-приятните моменти в сферата ни на дейност, тъй като и двете страни по принцип са доволни от резултата- едната получава пари, другата получава имот, лек автомобил и прочие. Но това е изключението от правилото, тъй като в повечето случаи на клиента се налага да води тежки съдебни битки, за да защити законните си права и интереси, доброто си име, честта си, имуществото или семейството си.

  За сложните съдебни дела

  Сложните съдебни дела следва да се водят от адвокати с отлична професионална подготовка. В такива ситуации е много важно съдействието и подкрепата на  опитен адвокат, който да притежава специфични качества и умения, за да може да даде необходимото спокойствие и увереност на клиента си, че е способен да го води успешно през лабиринта от съдебни перипетии, докато се постигне благоприятен  резултат. Важно е също, клиентът да е запознат от самото начало с всички варианти за разрешаването на проблема му и да е активен участник в процеса, за да може да се изгради връзка на взаимно доверие и клиентът да е сигурен, че това е неговият и точният адвокат, който да го защитава по такъв начин, че все едно защитава себе си.

  Характеристики на опитния адвокат

  На първо лице опитният адвокат е този, който може да се постави на мястото на своя клиент и от тази гледна точка да вземе най-правилното решение. Този принцип е особено важен в гражданското право, където от 01.03.2008 година действа новия Граждански процесуален кодекс. От него са въведени много преклузивни и прекратителни срокове, чието неспазване и изпускане води до погасяване на самото право на клиента. Може да се стигне и до причиняването на непоправими имуществени вреди за клиента. Затова е препоръчително клиентът своевременно да потърси добър адвокат. Да сключи с него договор за процесуално представителство, защита и съдействие. По този начин, адвокатът му има достатъчно време да подготви и внесе необходимите  молби и документи в съда. Но и най-вече да организира адекватна и успешна стратегия за защита по делото.

  Всеки е невинен до доказване на противното!

  Всеки човек може да попадне на неподходящото място и в неподходящото време. Вследствие на което да стане жертва или участник, или свидетел на престъпление. От този момент нататък нормалният ритъм на живот на засегнатия човек се нарушава необратимо. Съдебната система го сграбчва и в такъв момент е нужен опитен адвокат, който да поеме нещата в свои ръце. Темида е сляпа в буквалния и преносен смисъл. Съдебният състав, въз основа на събраните по делото доказателства, трябва да бъде убеден, че подсъдимият е невинен, за да произнесе оправдателна присъда. Това се постига със задълбочено проучване на случая и изграждане на правилната стратегия за защита. Добрият адвокат трябва да познава перфектно съдебните процедури, да бъде психолог, анализатор и дипломат. Всеки случай преминава през различни съдебни инстанции, където се решава от магистрати с различно правно виждане и често някои дребни детайли могат да обърнат нещата в полза на клиента, но могат и да доведат до неблагоприятни последици. Всеки е невинен до доказване на противното – този принцип е водещ в правото, а също и за всеки добър адвокат, който наистина се стреми да помогне на клиента си.

  Известно е, че не всяко съдебно дело може да бъде спечелено. От двете участващи страни, едната печели, а другата губи. Ролята на адвоката е да защитава клиента си до краен предел. Целта е да се постигне най-оптималния резултат за него. Най-добрата награда за адвоката е благодарният клиент, който е доволен от постигнатия резултат и от положеното старание на адвоката си. Затова твърдя, че не е лесно, но е много отговорно да си добър адвокат на днешно време в България.

  the-seal-cherven-proba-222-