Име и Фамилия*

  Email*

  Телефон*

  Град*

  Вашето съобщение*

  *Задължителни полета

  Facebook

  Twitter

  Copyright 2019 .
  All Rights Reserved.

    Пон – Пет

  Офиси 9:00 – 18:00 

  Запишете си час.

  Меню

  Разрешение за излизане извън граница на малолетни и непълнолетни деца

  Адвокатска Кантора Ненчо Рангелов > Всички Статии  > Разрешение за излизане извън граница на малолетни и непълнолетни деца

  Разрешение за излизане извън граница на малолетни и непълнолетни деца

  СК урежда случаите, когато има спор при разногласие между родители за пътуване на дете в чужбина. Съгласно Чл. 127а от СК въпросите, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, се решават по общо съгласие на родителите. Това означава, че за издаването на необходимите лични документи на малолетни и непълнолетни деца от службите в МВР- паспорт и лична карта се изисква съгласието и на двамата родители, било то лично изразено с подписите им пред МВР или пък с нотариално заверено пълномощно. Същото се отнася и при пътуване на детето в чужбина, когато то пътува само или пък придружено само от единия родител. Тогава на детето му трябва освен паспорт, и валидна нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители.

  Когато обаче родителите не постигнат съгласие, спорът между тях се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Производството започва по молба на единия от родителите. Съдът изслушва другия родител, освен ако не се яви без уважителни причини. Съдът може и по своя инициатива да събира доказателства, след което постановява решение, което замества съгласието на другия родител. Следва да се има предвид, че едно такова дело продължава средно между 5-8 месеца и то е преди пътуването на детето.

   the-seal-cherven-proba-222-